babuagiorgi Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 Saturn ეგ "ჯაგერი:" არც ჰიბრიდია და მით უმეტეს არც გენმოდიფიცირებული.ჰიბრიდული საკმაოდ ძვირია და არ შემოაქვთ,რადგან მყიდველი არ ეყოლება.ეს ჩვეულებრივი ჯიშია და 5 ტონამდე მოდის ხორბალი.ჩვენი ხორბალი კი სადღაც ტონანახევრამდე მოდის და ხშირად დანახარჯებს ვერ ანაზღაურებს.იყო კარგი ქართული ჯიშები,მაგრამ მათ კარგი მოვლა და შენახვა უნდათ,რაც ვერ ხერხდება. ამ თემაში ორი მომენტი არ მომწონს, თორემ ტექნოლოგიური პროცესების წინააღდეგი არ ვარ, თუმცა ბოლოს ზუსტად ეს მოგვიღებს ამ თემით ხეისუფლების არბნახულ წარმატებად მოვლინება და მეორე მთავარი ყოველგვარი კვლევების გარეშე რაღაცის ჩანერგვა და ეს არა მარტო სოფლის მეურნეობაში.უმეტეს ქვეყნებში ექსპერიმენტებისთვის შიმპანზეს იყენებენ, ჩვენთან კი ადამიანს. ეს არის პრობლემა. კოპირებით ვერც ევროპელები და ვერც ამერიკელები ვერ გავხდებით. ჩვენთან რაღაცას მოიტანს მიშა და არიქა კარგიაო.აიღე თუ გინდ ეს საპროცესო გარიგების მექანიზმი, რომელიც აშშ არის აღებული. საპროცესო გარიგება რომ შემოიტანო, ჯერ სასამართლო უნა იყოს დამოუკიდებელი, მაგრამ აბა რა ერთ ადგილზე ადარდებთ ეს. Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Siknadmo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 babuagiorgiამ თემით ხეისუფლების არბნახულ წარმატებად მოვლინება და მეორე მთავარი ყოველგვარი კვლევების გარეშე რაღაცის ჩანერგვა და ეს არა მარტო სოფლის მეურნეობაში.თუკი საქართველო შეძლებს ბევრი ხორბლის მოყვანას და ნაკლებად იქნება იმპორტზე დამოკიდებული ეს კარგია, თუმცა აუცილებელი იყო წინასწარ კვლევების ჩატარება, მაგრამ რა მდოგამრეობაში ჩვენთან აგრარული უნივერსიტეტი, დაგვრჩა თუ არ სეპციალისტები, ყველაზე დიდი თანხა განათელბაში უნდა ჩაიდოს, რომ გაჰყვირიან ბნელი ქართველი ერი, ოხ ეს არაპროფესიოანელბი, საიდან ეს პროფესიონალები, ჰაერიდან ხომ არ მოფრინდებიან... Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
ძუკუ Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 babuagiorgiSiknadmoრა თქმა უნდა არსებობს კარგი ქართული ხორბალი და მის გაუმჯესობას,მოყვანას და შენახვას დიდი შრომა და თანხები სჭირდება.ეს კი ჩვენ ქვეყანაში არავის არც უნდა და არც იციან.ისე ბაბუ კარგი ხორბალი ხელისუფლებამდეც შემოქონდათ ცალკეულ ფირმებს.ეხლა ხორბალზე საუბარი რომ მორჩება,მერე ნახეთ სიმინდზე რა ამბავი ატყდეს. Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Siknadmo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 ძუკუძუკურა თქმა უნდა არსებობს კარგი ქართული ხორბალი და მის გაუმჯესობას,მოყვანას და შენახვას დიდქართული ხორბალი ვერასდროს ვერ იქნება ისეთი უხვ მოსავლიანი როგორიც ამერიკული ჰიბრიდული ჯიშის,მაგრამ ის ქართული ხორბალი რომელსაც საკმაოდ დაბალი მოსავლიანობა აქვს, ვფიქრო ბრომ ეს გადაჯიშების, უყურადღეობობის ბრალია და როგორც ამბობთ მისი გაუმჯობესება შესაძლებელია, ეს უკვე აგრონომების საქმეა,რად უნდა მაგას ბევრი ახსნა განმარტება რომ ენდემური ჯიში (მითუმეტეს 5 გვქონია) უცხოურს ჯობია Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Siknadmo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 (edited) ხორბლის ქართულ ჯიშებს (”მახა”, ”ზანდური”, ”თავთუხი”, ”დიკა”, ”დოლისპური”, ”ასლი” და სხვ.) გააჩნია ის უნიკალური თვისებები, რაც ძალზე ბევრ უცხოურ და განსაკუთრებით, თანამედროვე ჯიშებს არ გააჩნია.ეს თვისებებია ყინვის მიმართ გამძლეობა, გვალვის მიმართ გამძლეობა, მავნებლების მიმართ გამძლეობა, სტაბილურმოსავლიანობა, მაღალი გემური თვისებები და ა.შ (აღსანიშნავია ისიც, რომ ქართული პური დიდი ხანი ინახება). Edited August 1, 2011 by Siknadmo Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Siknadmo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 საქართველოს რბილი ხორბლის სელექციაში შიდასახეობრივი შეჯვარების გამოყენება Authors: დობორჯგინიძე, ხათუნა Subjects: ხორბლის სელექცია; ხორბლის შეჯვარება; DDC Subject: Agriculture & related technologies Abstract: მონოგრაფიაში გაშუქებულია საქართველოს რბილი ხორბლის აბორიგენული ჯიშ-პოპულაციებისა და აშშ რბილი ხორბლის გეოგრაფიულად და ეკოლოგიურად დაშორებული ფორმების შეჯვარებით მიღებული მრავალფეროვანი სასელექციო საწყისი მასალა. გამოყოფილია საშუალო და მოკლეღეროიანი, პრაქტიკულად საინტერესო მაღალმოსავლიანი და მაღალხარისხიანი ინტენსიური ტიპის ფორმები. დადგენილია შესაჯვარებელი წყვილების შერჩევის და პრაქტიკულად საინტერესო ფორმების მიღების მეთოდიკა და ტექნიკა. მონოგრაფია განკუთვნილია აგრარული და ბიოლოგიური სპეციალობის მაგისტრებისა და დოქტორანტების და ამ დარგში მომუშავე მეცნიერებისათვის. Table Of Contents: შესავალი; საქართველოს რბილი ხორბლის აბორიგენული ჯიშების და ამერიკული რბილი ხორბლის ჯიშ-ნიმუშების შეჯვარების თავისებურება და ჰიბრიდების სიცოცხლისუნარიანობა; ქართული და ამერიკული რბილი ხორბლის სახეობისშიდა ჰიბრიდების განაყოფიერების სელექციურობა; ჰიბრიდული მარცვლების აღმოცენების უნარიანობა; პირველი თაობის ჰიბრიდების გამოზამთრების უნარიანობა; ქართული და ამერიკული რბილი ხორბლის სახეობსშიდა ჰიბრიდებში სამეურნეო და ბიოლოგიური ნიშნების და თვისებების მემკვიდრეობა; სავეგეტაციო პერიოდის ხანგრძლივობა; დაავადებებისადმი გამძლეობა; რაოდენობრივი ნიშნების დამემკვიდრება პირველ და მეორე თაობაში; მცენარის სიმაღლის მემკვიდრეობა; პროდუქტიულობის გამაპირობებელი ელემენტების დამემკვიდრება; პროდუქტიული ბარტყობის ბუნების მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; თავთავის სიგრძის მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; მთავარ თავთავზე განვითარებული თავთუნების მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; მთავარ თავთავში მარცვლების რიცხვის მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; თავთავში მარცვლის მასის მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; ერთი მცენარის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა Pპირველ და მეორე თაობაში; 1000 მარცვლის მასის მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; მესამე თაობის ჰიბრიდების შესწავლის შედეგები; ბეკკროსული შეჯვარების ეფექტურობა ხორბლის სელექციაში; ხორბლის სელექციის გენეტიკური საფუძვლები; მოკლეღერიანობის გამაპირობებელი გენები; ქართული და აშშ რბილი ხორბლის ჯიშების შეჯვარებით მიღებული პერსპექტიული ჰიბრიდების შესწავლის შედეგები, ბოტანიკური და სელექციური დახასიათება; უკეთესი ხაზების სელექციური შესწავლის შედეგები; გამორჩეული პერსპექტიული ხაზების დახასიათება; დასკვნები; გამოყენებული ლიტერატურა, Date of Issue: 2010 http://www.nplg.gov.ge/dlibrary/coll/0001/000657/ Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Saturn Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 babuagiorgiტექნოლოგიური პროცესების წინააღდეგი არ ვარ, თუმცა ბოლოს ზუსტად ეს მოგვიღებს ბოლოს რაც მოგიღებს იმის წინააღმდეგი არ ხარ? Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
ძუკუ Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 Siknadmo მონოგრაფიაში გაშუქებულია მონოგრაფია კარგია,მაგრამ პრაქტიკას,როგორც ზემოთ ავღნიშნე დიდი შრომა და ხარჯები სჭირდება. Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
ra qveyana daangries Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 „ჯაგერის ჯიშის სათესლე მასალამ გაამართლა საქართველოს პირობებში. იმ ფერმერებმა, ვინც სწორედ ეს თესლი გამოიყენეს ჰექტარზე მინიმუმ 4 ტონა ხორბლის მოსავალი აიღეს. ამან კი ქვეყანაში საშუალო მოსავლიანობის მაჩვენებელიც მკვეთრად გაზარდა“, - განაცხადა ბაკურ კვეზერელმა.შედეგს იგრძნობს ხალხი პურის გაიაფებითო, თუ როგორო??? Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
fashisti Posted August 1, 2011 Author დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 ართული ხორბლისა და სიმინიდის ჯიშები დიდის ალბათობით გადაგვარდაგასაგებია მაგრამ ერთი პატარა შენიშვნა მაქვს... ქართული სიმინდის ჯიში როგორც ასეთი არ არსებობს სიმინდი შემოტანილია ამერიკიდან და შემდგომ საბჭოთა კავშირში შემოიტანლ სხვადასხვა ჯიშებს დღეს ქართულს ვეძახით ბუნება პოლიტიკური პარტია არაა, რომ არ მოგეწონება მერე სხვას აირჩევ,გააჩნია ბუნებაში რას გულისხმობ... ძალიან ბევრ შემთხვევაში შეიძლება არ მოგეწონოს ბუნების რამე ნაწილი და სხვა აირჩიო მაგალითად ცხოველის ჯიშები ან მცენარის ჯიშები და ასე შემდეგ ხოლო ეკო სისტემასთან და ზოგადად მაშტაბურად ბუნებასთან რთულადაა საქმე მაგის არჩევა გაცილებით უფრო რთულია... თუმცა ვთქვათ სიმინდს რაც შეეხება, არ ვარგა "ქართული" ჯიში? ავიღე უცხოური ჰიბრიდი და დავთესე მარტივადაა საქმე აბაშური სიმინდზე ამერიკული ღორის ღეროვანი უჯრედების კლონირებითშენ გენომოდიფიცირებული და ჰიბრიდული ჯიშები გერევა ერთმანეთში... გენომოდიფიცირებულში ცვლიან გენებს, მაგალითად რომელიღაც ბაქტერიის გენს აქსოვენ სიმინდში რის შედეგადაც ის უფრო გამძლე ხდება და ასე შემდეგ ხოლო ჰიბრიდი მიიღება სელექციის გზით რომელიც ისეთივე გავლენას ახდენს ორგანიზმზე როგორც ჩვოულებრივი ჯიშები მთავარია გენმოდიფიცირებული არ იყოს. ამის გარანტიას იძლევა ვინმე?არ არის გენომოდიფიცირებული მაგის გარანტიას კი პიონერი და მისი სერტიფიკატები იძლევა შემოტანილ სიმინდის თესლზე ყოველ შემთხვევაში ხეისუფლების არბნახულ წარმატებად მოვლინებადა ვინ სად ისაუბრა ხელისუფლების არნახულ წარმატებაზე? ეს არის ჩვოულებრივი წარმატება რომელიც უნდა ესიამუვნოს ადამიანს თუმცა თემის შინაარსი ძირითადად ოპოზიციის კრიტიკაზეა გათვლილი ანუ ოპო არხებზე ოპო პროპაგანდას რომ უშვებენ (სამწუხაროდ 1 ვიდეო წაუშლიათ სადაც კომუნისტური პროპაგანდის და ტყუილების ბუდე იყო) აქ იპოვეს ყველაზე უვიცი რესპოდენტები რომლებიც საკითხში არ არიან ჩახედულები და სიდებილეები ალაპარაკეს ხოდა ჯერ ხორბლის მოსავალი მოვიდა და აღმოჩნდა რომ გაამართლა საქართველოში ხო? ხოდა დაველოდოთ სიმინდის მოსავალს მალე აიღებენ და მერე ვნახავთ ვინ იყო მატყუარა ra qveyana daangriesხო ეგრე იქნებაო Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
ra qveyana daangries Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 fashisti თუ ეს სიმართლეა მაგას რა ჯობია, მაგრამ სიმართლეა რო??? თუ სიმართლეა მაშინ ფასზეც ხომ უნდა აისახოს სულ ახლო მომავალში, დაველოდოთ და დასკვნები მერე გამოვიტანოთ. Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
DonCaredo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 ესეიგი დღევანდელ ნაცშპანა მრევლში ჩაატარეს გამოკითხვა, ყველაზე საყვარელი საჭმელიო, და ყველას გაასწრო შემწვარმა კარტოფილმა, ჩიპსებმა და ა.შ.ეხლა რაშია საქმე. რამოდენიმე ათეული წლის წინ მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ დიდი რაოდენობით კართოფილის მიღება აფერხებს გონებრივ განვითარებას. ხოდა, მოდი და ნუ დაეთანხმები ახლა მეცნიერების გამოკვლევებს Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
babuagiorgi Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 ხოდა ჯერ ხორბლის მოსავალი მოვიდა და აღმოჩნდა რომ გაამართლა საქართველოში ხო? ხოდა დაველოდოთ სიმინდის მოსავალს მალე აიღებენ და მერე ვნახავთ ვინ იყო მატყუარა ერთი მოსვალით გამართლებაზე საუბარი ნაადრევია. გაამართლა, ამის თქმა ასე 10 წლის შემდგე შეიძლება. Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Siknadmo Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 ესეიგი დღევანდელ ნაცშპანა მრევლში ჩაატარეს გამოკითხვა, ყველაზე საყვარელი საჭმელიო, და ყველას გაასწრო შემწვარმა კარტოფილმა, ჩიპსებმა და ა.შ.ეხლა რაშია საქმე. რამოდენიმე ათეული წლის წინ მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ დიდი რაოდენობით კართოფილის მიღება აფერხებს გონებრივ განვითარებას. ხოდა, მოდი და ნუ დაეთანხმები ახლა მეცნიერების გამოკვლევებს აგენტ 098 ასეთი იუზერია და ფეისბუკშიც ასეა დარეგისტრირებული, ამერიკოფილია და ყოველ კვირა თურმე თურმე შვილი დაყავს მაგდლონალდში Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Nukriko Posted August 1, 2011 დარეპორტება გაზიარება Posted August 1, 2011 რა გამარჯვებული იერით თქვა: დღეს ყველაზე მეტი მოსავალი გვაქვსო კიიიიიიიიიიიიიიიიიიიი.... იმდენად დიდია რომ პურიი გაიაფდა Quote ლინკი სოციალურ ქსელებში გაზიარება More sharing options...
Recommended Posts
შეუერთდი განხილვას
თქვენ შეგიძლიათ შექმნათ პოსტი ახლა და დარეგისტრირდეთ მოგვიანებით. თუ თქვენ გაქვთ ანგარიში, გაიარეთ ავტორიზაცია რათა დაპოსტოთ თქვენი ანგარიშით.