Jump to content
Planeta.Ge

სანელებლები- რა? სად? რამდენი?


Recommended Posts

Guest ჭანო

ალბათ დამეთანხმებით რომ სანელებლების გარეშე ცხოვრება "რთულია"(მინიმუმ ჩემთვის)

აქ შეგვიძლია ვისაუბროთ სხვადასხვა სანელებლებზე და მის გამოყენება/დანიშნულებაზე,დადებით და უარყოფით თვისებებზე და ა.შ.

 

დავიწყებ ჩემი ძველი ვიკი-სატიების გადმოკოპირებას :))

 

უცხო სუნელი ასევე სოლინჯი (ლათ. Trigonella foenum-graecum, რაც ქართულად „ბერძნულ თივად“ ითარგმნება) არის ერთწლიანი მცენარე, რომლეც 60 სმ-მდე იზრდება, აქვს ღია მწვანე ფერის ფოთლები, რომელიც ძალიან წააგავს სამყურას ფოთლებს, და თეთრი ყვავილი.

 

სოლინჯის სამშობლოდ ითვლება სპარსეთი. დღსდღეობით გავრცელებულია ინდოეთსადა და სამხრეთ ევროპაში. ჩრდილოეთ აფრიკა, პაკისტანი, ეგვიპტე, საფრანგეთი და არგენტინა წარმოადგენენ ძირითად მომწოდებელ ქვეყნებს, სადაც ველურად ხარობს.

 

ucxo suneli

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Illustration_Trigonella_foenum-graecum0.jpg

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

ვაიმე ჭანო რა კარგი ბიჭი ხარ! კაკრაზ ქონდარი რომ მოწერე გვერდზე თემაში მინდოდა თEმის გახსნა სუნელებზე:))

ეხლა უცხო სუნელი რა სახის საკვებში იხმარება და თუა რამე რასთAნაც დაპარალელება არ უხდება/შეიძლება ეგეც დაწეროს ვინმემ!

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

სანელებლების გარეშე ზოგ საჭმელი საჭმელი არ არის :))

შემიძლია ჩემი გამოცდილების მიხედვით გითხრათ, რომ სანელებლები, კერძოდ კი უცხო სუნელი, ხმელი ქინძი ძალიან უხდება ხორციან კერძებს, გარდა იმისა რომ კარგ გემოს აძლევს ხელს უწყობს საჭმლის მონელებასაც. მე მაგალითად როცა ვაკეთებ ბულიონს აუცილებლად ბოლოს ვუკეთებ სანელებლებს. ძალიან უხდება :(

ჩემი ბაბუშკა როცა აკეთებდა ბრინჯის რძიან ფაფას აუცილებლად უმატებდა ბოლოს ცოტა მიხაკ-დარიჩინს. ძალიან გემრიელი გამოდიოდა. სხვა რა გითხრათ აბა? :))

მოხეური ხინკალი წარმოუდგენელია ძირას და კვლიავის გარეშე. ასევე უგემრიელესია ქონდარი :))

აქვე თუ გნებავთ დაგიწერთ ქონდრიანი წვენის რეცეპტს. მოხევეები ასე ეძახიან და მეც ამ სახელით წარმოგიდგინეთ :))

მოხარშავთ ხორცს, გნებავთ საქონლის, გნებავთ ცხვრის. ყველაზე გემრიელი ისე გამოდის ეს ჯიხვის ხორცისაგან :))

მოკლედ მოხარშავთ, როცა კარგად მოიხარშება დაუმატეთ საშუალო ნაჭრებად დაჭრილი კარტოფილი, როცა ისიც მოიხარშება ჩააყარეთ ბლომად ბეგქონდარა (მთის ველური ქონდარი) და დაჭ####ტილი ნიორი გემოვნებით. ბოლოს მარილი და მორჩაა. ისეთი გემრიელია თითებსაც მიაყოლებთ :)) მე ვაყოლებ ხოლმე პირადად და მერე ახალი ამომდის :))

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

სანელებლები ძალიან მიყვარს და ხშირადაც ვიყენებ.

დოზებს რაც შეეხება, არასოდეს ამიწონია და გამიზომია, სუნით ვხვდები რამდენი უნდა ჩავაყარო და რომელი სანელებელი აკლია კერძს, სხვათაშორის არასოდეს უთქვამთ, რომ ჩემს კერძს რაიმე სანელებელი აკლია, ან თუნდაც მარილი :))

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

Guest ჭანო
კვლიავი

Fructus Cumini

 

Кмин, Кмин тминовый, Кумин, Кюммель, Римский тмин, Зира, Индийский тмин

 

კვლიავი, ძირა

 

ძირა(Cuminum cyminum) არის მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სანელებელი, განსაკუთრებით ლათინოამერიკულ, ჩრდილოაფრიკულ და თითქმის მთელ აზიურ სამყარეულოში გამოიყენება. მიუხედავად იმისა, რომ ძველ რომში ძირას საკმაოდ დიდი გამოყენება ჰქონდა, დღესდღეობით საკმაოდ იშვიათად ვხვდებით მას ევროპულ სამზარეულოში.

 

წყარო ჩემი სატაია ვიკიდან :))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Koeh-198.jpg/270px-Koeh-198.jpg

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

კვლიავი

კვლიავი იზრდება ნესტიან მინდვრებზე, საძოვრებზე, მთის კალთებზე. გავრცელებულია მთაში. მისი გავრცელების ეკოლოგიური დიაპაზონი ზღვის დონიდან 1600მ სიმაღლემდეა.

 

კავკასიაში კვლიავი გავრცელებულია შუა მთიდან სუბალპურ ზონამდე. დიდი მოთხოვნილების გამო ბევრი ქვეყანაში მისდევენ მის მოშენებას (ეგვიპტე, თურქეთი, ჰოლანდია, ესპანეთი, აშშ, მაროკო, რუსეთი ).

 

კვლიავის ნაყოფები შეიცავენ ეთერზეთებს (3 - 7%), რომლის ძირითადი კომპონენტებია კარვონი და ლიმონენი; შეიცავს ასევე ცხიმოვან ზეთს(14 - 22%), რომელიც შეიცავს პეტროსელინის მჟავას; აღმოჩენილია ცხიმოვანი ნივთიერებები. კვლიავის ბალახი და ყვავილები შეიცავენ ფლავონოიდებს: კვერცეტინს, კემპფეროლს და იზორამნეტინს; აგრეთვე აცეტილენულ ნაერთებს პოლიინებს.

კვლიავის ნაყოფებს ამზადებენ ივლის - აგვისტოში, როცა ქოლგა ყვავილედის ცენტრალური ნაწილის თესლები მომწიფდება, ხოლო განაპირა ნაყოფები ჯერ კიდევ დაუმწიფებელია. კვლიავის ღეროებს მოჭრიან და ძნებად შეკრავენ. თესლების დამწიფებისა და ნაყოფების გამოშრობის მიზნით ძნებს ტოვებენ მინდორში. უმჯობესია მოჭრილი ძნების გაშრობა ხის იატაკიან სათავსოში. გამოშრობის შემდეგ ნაყოფებს გალეწავენ, გაასუფთავებენ საცრის გამოყენებით. საჰექტარო მოსავლიანობა შეადგენს 2,5 ტონას.

 

სამკურნალი ნედლეულს წარმოადგენს კვლიავის მწიფე ნაყოფები, რომლებიც მუქი - მურა ფერისაა. მომწიფებისას ისინი იხსნებიან ორ მერიკარპიუმად, რომლის სიგრძეა 3 - 7 მმ, სიგანე 1,5 მმ - ია, თესლი გარედან ამოზნექილია. შიგნით მხრიდან ბრტყელია. სუნი სუსტია, არომატული; გემო მშუშხავი მომწაროა, სურნელოვანი.

 

კვლიავის ნაყოფები გამოიყენება ნაწლავთა ატონიის, მეტეორიზმის დროს, აგრეთვე საჭმლის მომნელებელი ჯირკვლების სეკრეტორული აქტივობის, ნაწლავების ტონუსისა და პერისტალტიკის გასაძლიერებლად. ნაყოფების ეთეროვანი ზეთი გამოიყენება სამკურნალო პრეპარატების არომატიზაციისათვის.

 

კვლიავის ნაყოფებს გააჩნიათ სპაზმოლიზური აქტივობაც. უცხოელ ავტორთა ემპირიული მონაცემებით კვლიავის ნაყოფები აძლიერებენ დიურეზს და რძის სეკრეციას, ურეთრაზე მოქმედებს სპაზმოლიზურად და საშვილოსნოს შეკუმშვას თრგუნავს, ხელს უწყობს ნახველის გამოყოფას. გააჩნია ნაღვლმდენი და დამამშვიდებელი მოქმედება.

 

საოჯახო პირობებში კვლიავის ნაყოფების წყლიანი გამონაწვლილი შემდეგი წესით მზადდება:

 

2 ჩაის კოვზ დაწვრილმანებულ თესლს დაასხამენ 1 ჭიქა მდუღარეს. გაცივების შემდეგ გაწურავენ და სვამენ დღის განმავლობაში.

 

კვლიავის ნაყოფებს იყენებენ კვების მრეწველობაშიც, პურზე მოსაყრელად, კომბოსტოს დასამწნილებლად, ყველის დამზადებაში. მას იყენებენ ასევე ლიქიორისა და პარფიუმერიულ წარმოებაში.

 

კვლიავი გამოიყენება ნედლი, ან გამხმარი, ხშირად კი დაფქული სახითაც. დაფქულს ძირითადად იყენებენ ისეთ კერძებში, რომელიც თბურ დამუშავებას არ მოითხოვს. ნედლს უმატებენ წითელ ჭარხალში, ცოცხალსა და დაწნილებულ კომბოსტოში, კარტოფილსა და სუპებში, სალათებში, ყველში, ძეხვეულში, შემწვარ ხორცში, ხაჭოში, თევზში (მოხარშულში), სტაფილოში, სოკოში, წვნიან საჭმელებში, ირლანდიურ გულიაშში. განსაკუთრებულ გემოს აძლევს კვლიავი შავ პურს.

 

აი, ეს ამოვქექე ამ მცენარეზე :D

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

მაიცათ მაიცათ! კვლიავი =ძირას=ტმინს?

ძირა ისაა შილაში რომ ვდებთ და ტმინს კი პურში და ყველში (ჰოლანდიურშI) რომ დებენ-ერთიდაიგივე როგორაა?

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

Fructus Cumini ძირა-კლიავი

ვააა არადა ჰიპერმარკეტში აგერ დევს გვერდიგვერდ ძირა და კვლიავი-შიგთავსიც სხვადასხვა ყრია:D

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

Guest ჭანო
ჰიპერმარკეტში

მაგ "პროფები" მუშაობენ?

რაც ზემოთ დავწერე ეგ აკადემიურ წყაროებს ეყრდნობა

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

მაგ "პროფები" მუშაობენ?

საქართველოში პროფი სად მუშAობს გაფიცებ?:D

 

მარა ამშემთხვევაში ქარხნული( მანუფაქტურული ) წესით დაფასოებულ კოლოფებზე ვამბობ...

 

კაით გავნაგრძოთ.კვლიავი ძირა ტმინ-კიდე სად და როგორ გამოიყენება? და რასთAნ დუეტში( განსაკუთრებული აღმოსავლური არომატების შექმნის ამბავში?)

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

Guest ჭანო
ტმინ-კიდე

ამ კერძებისთვის გამოიყენება ტმინი:

 

ბოსტნეულებიდან: ბროკოლი,ლობიო,ოსპი,ცერცვი, ზოგადად ბოსტეულის წვნიანებში(სუპებში)

ხორცი და ხორცეულ კერძები: გულიაში და ცხვრის ხორცი

კარტოფილი

ლინკი
სოციალურ ქსელებში გაზიარება

შეუერთდი განხილვას

თქვენ შეგიძლიათ შექმნათ პოსტი ახლა და დარეგისტრირდეთ მოგვიანებით. თუ თქვენ გაქვთ ანგარიში, გაიარეთ ავტორიზაცია რათა დაპოსტოთ თქვენი ანგარიშით.

Guest
ამ თემაში პასუხის გაცემა

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • შექმენი...